W skrócie:
Currywurst, czyli kiełbaska w sosie z ketchupu i curry to kultowy, niemiecki fast food. Wymyśliła go w 1949 roku pewna przedsiębiorcza Niemka, Herta Huewer, która otworzyła swoją budkę z kiełbaskami w Berlinie. Currywurst to danie, które potwierdza tezę, że geniusz tkwi w prostocie. Nie ma tu nic nadzwyczajnego – po prostu smażona (lub grillowana) kiełbaska wieprzowa w sosie ketchupowym z dodatkiem przyprawy curry. Nie jest to przypadek, ponieważ ketchup i curry były jednymi z podstawowych składników, dostarczanych do powojennego Berlina przez brytyjskich żołnierzy. I właśnie na tej bazie Huewer opracowała swój przepis na sos. Dziś budkę z currywurstami można spotkać na każdej dużej berlińskiej ulicy, a o miano najlepszego sosu (choć jest taki banalny) toczą się prawdziwe boje między właścicielami. Oczywiście każdy z nich dodaje do swojego sosu sekretne składniki, które mają urozmaicić smak.
W czasach największej popularności w całych Niemczech sprzedawano ok. 800 milionów currywurstów rocznie. Oczywiście najlepiej spróbować tego specjału w lokalnym fast foodzie. Jest coś takiego w tym banalnym połączeniu smaków, że trudno o nim zapomnieć i aż chce się zrobić to danie w domu. Nic trudnego, bo przepis na currywurst nie jest skomplikowany. Podstawą jest wieprzowa kiełbaska, którą można usmażyć, zgrillować lub upiec. Currywurst najczęściej podaje się z frytkami lub bułką.
Currywurst – kultowy niemiecki fast food, czyli kiełbaski w sosie z ketchupem i curry
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 kiełbaski wieprzowe,
1 szalotka,
1/3 szklanki przecieru pomidorowego,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
łyżka ketchupu,
4 łyżki soku pomarańczowego lub jabłkowego,
spora szczypta przyprawy curry,
mała szczypta chili,
mała szczypta cynamonu,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Jak zrobić currywurst?
W rondelku rozgrzałam olej, wrzuciłam posiekaną drobno szalotkę, podsmażyłam.
Dodałam wszystkie przyprawy i lekko je zrumieniłam.
Dolałam przecier, koncentrat, ketchup i sok. Całość wymieszałam na gładki sos. Gotowałam 5 minut.
Kiełbaski pokroiłam w plastry.
Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam kiełbaski. Smażyłam aż się zrumieniły.
Kiełbaski odsączyłam z tłuszczu, ułożyłam na talerzach, polałam obficie sosem i posypałam jeszcze odrobiną curry. Podawałam z frytkami.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Znany muzyk przerywa dotychczasową karierę. Wydał specjalne oświadczenie
- Białe małżeństwo adoptowało czarnoskóre dzieci. Zrobili z nich "brygadę" niewolników
- QUIZ. Jak dobrze znasz film "Sami Swoi"? Sprawdź swoją wiedzę o kultowym filmie
- Viki Gabor prywatnie. Tak żyje i mieszka młoda piosenkarka z Krakowa