Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czy wiemy, co jemy? Sanepid sprawdzał lody. W obu były bakterie

Marek Jaszczyński
Marek Jaszczyński
pixabay.com
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Policach pobrała próbki z dwóch lodziarni. Obie zostały zakwestionowane. Na szczęście to nie Salmonella

Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecinie polecił wszystkim Państwowym Powiatowym Inspektorom Sanitarnym z terenu województwa przeprowadzenie wyrywkowych kontroli kolejnych automatów do lodów wraz z poborem próbek do badań laboratoryjnych.

- Do kontroli wytypowano 41 obiektów zlokalizowanych w miejscach zwiększonej obecności turystów. Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 205 próbek z 41 lodziarni z automatem - informuje Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiolgicznej w Szczecinie.

Próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella oraz Listeria monocytogenes, natomiast 105 próbek z 21 lodziarni zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae.

Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej.
Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe.

W zależności od poziomu zanieczyszczenia jak również wyników wcześniejszych kontroli u danego przedsiębiorcy podejmowane były różne działania nadzorowe:
wydano 11 decyzji administracyjnych z rygorem natychmiastowej wykonalności nakazujących przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność, zakazujących produkcji i wprowadzania do obrotu lodów do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań, bądź nakazujących przeprowadzenie ponownych szkoleń personelu. Wystosowano 10 pism intencyjnych, w których poinformowano przedsiębiorców o wynikach badań oraz o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego w celu wyeliminowania wszelkich zanieczyszczeń.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Czy wiemy, co jemy? Sanepid sprawdzał lody. W obu były bakterie - Police Nasze Miasto

Wróć na police.naszemiasto.pl Nasze Miasto