Pomnik Paprykarza Szczecińskiego w Szczecinie
Dla większości Polaków nasze miasto kojarzy się przede wszystkim z Pogonią, pasztecikiem i paprykarzem. Właśnie ten specjał doczekał się pomnika, który w miniony piątek odsłonięto przy placu Gryfitów na Łasztowni.
Oryginalny Paprykarz Szczeciński powstał w 1967 r. Dziś jest legendą i jednym najbardziej znanych produktów kojarzonych ze Szczecinem. Obecnie różne polskie firmy produkują puszki oznakowane tą nazwą i wszystkie nawiązują do wymyślonego w Przedsiębiorstwie Połowów Dalekomorskich i Usług Rybackich "Gryf" przepisu.
Charakterystyczny smak pochodził od sprowadzanej z Nigerii przyprawy "pima". Trochę przypominała węgierską paprykę, stąd nazwa "paprykarz". Na smak też miały wpływ pomidory sprowadzane z Węgier lub Rumunii, dużo lepsze od krajowych.
Jak powstał Paprykarz Szczeciński?
- To był pomysł racjonalizatorski, a chodziło o zagospodarowanie ścinek tafli zamrożonych ryb - opowiadał o powstaniu paprykarza Bogusław Borysowiczm jeden z inicjatorów powstania paprykarzu. - Nasi technolodzy podczas rejsów próbowali w różnych portach lokalnych potraw. Szukali też oryginalnych przypraw. Kiedyś trafili na taki lokalny przysmak o nazwie "czopczop". Po powrocie do kraju bodajże Jakacki spytał dziewczyn w laboratorium, czy nie dałoby się go wyprodukować. Popróbowały, pokombinowały, dobrały odpowiednią recepturę, a że laboratorium stało na bardzo wysokim poziomie, udało się.
Teraz ten przysmak lubiany przez pokolenia szczecinian doczekał się swojego pomnika. Stoi on na placu Gryfitów, którego nazwę odsłonięto w miniony piątek. W uroczystości, brali udział dawni pracownicy PPDiUR "Gryf".
Bądź na bieżąco i obserwuj:
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?